Въпроси

WT-logo_primary_outlined

Какво представлява Таекуондо?
Създадено преди около 2000 години в Корьо – едно от трите древни царства, съществували на корейския полуостров, Таекуондо е ефективна система за защита и съревнование. Включва техники с ръце и крака, скокове, блокове, придвижвания и наклони, но многообразието на техниките с крака е негова отличителна черта. Заниманията спомагат за развиване на пъргав и практичен ум, хармонично и физически здраво тяло, както и качества като: сила, бързина, баланс, издръжливост, ловкост, гъвкавост, координация.

Каква е разликата между версиите ITF и WT?
Версия ITF (Международната федерация по таекуон-до) е по-традиционна и разработена за целите на армията. Версия WT (Световната федерация по таекуондо), от друга страна, е по-модерна и фокусирана върху спортния аспект и развитието на Таекуондо като Олимпийска дисциплина.

Защо да избера Таекуондо, версия WT?
Получило високо международно признание и превърнало се в атрактивен олимпийски спорт днес Таекуондо се практикува като бойно изкуство, спортна дисциплина и начин на живот от 70 милиона души от всички възрасти. Към 2017 г. в световната организация членуват 208 национални асоциации, обхващащи пет континента. Практикуването му изгражда характер и развива психически качества като: силна воля, постоянство, концентрация, борбеност. Тъй като в основата си е бойно изкуство практикуващите усвояват философия, възпитаваща морални и етични норми и модели на поведение, зачитайки принципите на равенство и взаимно уважение между представители на различни възрасти, пол, раса, идеология, религиозна принадлежност.

Какво още трябва да знам за Таекуондо?
Въпреки че е индивидуален спорт, Таекуондо е отличен метод за развиване на умения за общуване, ефективна работа с други хора и чудесен начин за освобождаване от натрупаните в ежедневието напрежение и стрес. Ценностите, практиката и учението са насочени към постигане на баланс между тялото и съзнанието, и на развитие и хармония на физическите и душевни качества. Ето защо, според проведени проучвания, практикуващите този спорт деца постигат най-високи резултати по отношение на индивидуалното личностно развитие, като броят на завършилите колежи и университети е най-голям в сравнение с други олимпийски дисциплини.

Какво представлява Таекуондо, като Олимпийски спорт?
Таекуондо, като спорт, се състои от дисциплините спаринг „фулконтакт” (директен бой с реален съперник), форма (пумсе), чупене, скокове на дължина и височина с чупене, изпълнение на специални техники със скок и поредица от ефективни удари в летежната фаза. Правилата са като в повечето източни бойни спортове. Играе се по системата „фулконтакт” (директен бой с реален съперник), като удар без въртене в трупа се оценява с 1 точка, с въртене – 2 точки, а удар в главата – 3 точки. На състезателите е необходима изключителна пъргавина и подвижност, за да се надиграе противника.

Безопасно ли е и имат ли значение възрастта и опита?
Предпазните мерки са на висота, което изведе Таекуондо на олимпийската сцена. Действително, сериозната предпазна екипировка – шлем, нагръдник (хо-го), протектори за ръце и крака, мида и дори назъбник. Всеки е добре дошъл, възрастта или опита са без значение. Философията на клуба е, че всеки практикуващ е важен, затова обучението протича еднакво ангажирано и при деца на възраст от 4 до 6, и при възрастни над 30 г.

Какво е необходимо, за да започна?
За да се започне обучение Таекуондо са необходими усмивка, бутилка с вода и удобни дрехи. Обучението на начинаещи в клуба включва всичко необходимо, за да се започне по правилния начин.

Как да се присъединя към клуба?
Присъединяването към клуба може да се осъществи след предварителен разговор с инструктор. Изберете най-близката до вас зала, наблюдавайте провеждането на тренировка или част от нея, а след това обсъдете видяното и Вашето желание с инструктора.

Кога се провеждат тренировките?
В момента клубът обучава деца и възрастни по Таекуондо, версия WTF, в 5 спортни зали – 3 в София, 1 в Божурище и 1 в Своге. Залите и инструкторите можете да откриете в подменю „Инструктори“ на сайта.

Call Now Button